Project 1709 – Πρώτες εντυπώσεις (Beta)

Μια από τις “αρρώστιες” μου, εκτός της χαρτογραφίας  είναι η φωτογραφία.  Μια ενασχόληση που παραλίγο κάποτε να γίνει και επαγγελματική. Από τα τελευταία νέα που μου τράβηξαν την προσοχή ήταν η αναγγελία της Canon για το cloud σύστημά της, το project 1709. Ομολογώ ότι παραξενεύτηκα αρκετά με το όνομα που διάλεξε, πολύ θα ήθελα εάν γνωρίζει κάποιος να μου πει γιατί αυτό το όνομα και τι σημαίνει. μέχρι την στιγμή αυτή που αραδιάζω αυτές τις γραμμές στο διαδίκτυο, η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι περιορισμένη και μόνο με προσκλήσεις από την ίδια την εταιρεία και θα παραμείνει beta για τουλάχιστο λίγο καιρό ακόμα. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα ανοίξει για το κοινό το 2013. Ήμουν από τους τυχερούς που επιλέχτηκαν για να δοκιμάσω την υπηρεσία σαν Beta tester (πιο απλά δοκιμαστής…). Η πρώτη σελίδα είναι απλή και καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για χώρο για αποθήκευση ή διαμοιρασμό φωτογραφιών.

project1709mikro

Ωστόσο, για τον διαμοιρασμό δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι λειτουργεί, αφού έως τώρα δεν έχω βρει κάτι που να μου επιτρέπει, σαν μη εγγεγραμμένος χρήστης, να κατεβάζω εικόνες. Ούτε καν link από τις φωτογραφίες μου δεν υπάρχει. Είπαμε είναι beta μορφή άρα και περιορισμένων δυνατοτήτων. Η σύνδεση γίνεται με τα στοιχεία από social media (facebook) ή κάποιο e-mail (hotmail ή yahoo ή gmail) και στην συνέχεια κάποια πολύ βασικά και τυπικά στοιχεία (χώρα κ.λ.π.). Μπορεί να συνδέσει κανείς με Social media τον λογαριασμό και να ανεβάζει αυτόματα φωτογραφίες.
Το ανέβασμα φωτογραφιών γίνεται με δύο τρόπους, από τον υπολογιστή με το αντίστοιχο πρόγραμμα που εγκαθίσταται στο tray και από την σελίδα του project. Το πρόγραμμα που εγκαθίσταται στον υπολογιστή παρέχει την ευκολία στο χρήστη να επιλέξει έναν οποιονδήποτε φάκελο και να τον συγχρονίσει με το “σύννεφο” (project 1709).
Σιγά σιγά φτάνουμε και στα καλά της σελίδας… Το πρώτο που μου έκανε καλή εντύπωση (αν και θα πρέπει να θεωρείται προεπιλογή σε όλα τα ανάλογα Site) είναι  οι πληροφορίες exif που δίνει για κάθε φωτογραφία. Φυσικά θα πρέπει να έχουν διατηρηθεί από τον χρήστη. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι ανεβάζει τις εικόνες σε μορφή raw., κάτι που δεν έχω βρει ακόμα σε άλλη δωρεάν παρόμοια υπηρεσία. Ανέβασα μερικές φωτογραφίες .cr2 από canon μηχανή και όλα πήγαν μια χαρά. Είναι ένας σοβαρός λόγος ακόμα και για να αγοράσω χώρο, όταν με το καλό ανοίξει και προσφερθεί.
Η παρουσίαση των φωτογραφιών γίνεται ημερολογιακά πρώτα ανά έτος και εφόσον επιλεγεί ένα έτος κατά μήνα. Η προϋπόθεση όπως καταλαβαίνει κανείς είναι αυτές οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες μέσο του exif. Να πω την αλήθεια δεν δοκίμασα να ανεβάσω φωτογραφία χωρίς exif. Σε επόμενη αναθεώρηση του κειμένου θα αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το θέμα.

project1709_1

Επίσης, υπάρχουν φίλτρα που μπορεί να εφαρμόσει κανείς στην αναζήτησή του για κάποια φωτογραφίες. Τα φίλτρα που είναι διαθέσιμα προσωρινά είναι η αναζήτηση βάσει ετικέτας ή φωτογραφικής μηχανής. Τα αρχεία δεδομένων raw που μπορεί να ανεβάσει κανείς δεν περιορίζονται σε αυτά της canon αλλά αφορούν και τα υπόλοιπα γνωστά φορμάτ (Nikon, Sony, Panasonic κ.λ.π.) αλλά και Tif, jpg κ.α.

Από το site του project

What image formats are supported?expand

Project1709 supports these formats: JPEG, Tiff, Adobe Digital Negative .dng, Canon RAW (.cr2) Formats of the following manufacturers are also supported : Nikon Raw format .nef/.nrw, Panasonic ( .RAW,.RW2) . raw/.rw2, Sony ( .SFR, .SFR2) .arw, .sfr/ .sr2, Olympus .orf.

Αυτό που έκανε αίσθηση με την απουσία του είναι η έλλειψη εργαλείων για την επεξεργασία των εικόνων. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, ούτε τα βασικά. Κάτι που πρέπει να προσέξει όποιος αποκτήσει πρόσκληση από την Canon, επ’ ουδενί δεν είναι ασφαλές να ανεβάσει όλες τις φωτογραφίες του (αν και λόγω του ότι είναι demo δεν υπάρχει περιορισμός χώρου) και να τις κρατήσει μόνο στο “σύννεφο”.

Πηγή: project 1709   –   http://www.project1709.com

Please follow and like us: