Qgis και SEXTANTE – Ρύθμιση και ενεργοποίηση

Ένα από τα ποιο χρήσιμα πρόσθετα που προστέθηκε στις τελευταίες εκδόσεις του Qgis είναι το πρόσθετο (plugin) SEXTANTE. Ουσιαστικά είναι μια εργαλειοθήκη συγκρινόμενη με το ArcToolbox του ArcGis. SEXTANTE στα ισπανικά σημαίνει εξάντας. Το SEXTANTE προσπαθεί να γίνει ο καθοδηγητής τουQgis. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα πρόσθετο το οποίο συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό εργαλείων, σεναρίων και εντολών και γενικά πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του Qgis.

 Εγκατάσταση, ρύθμιση  και εγκατάσταση του SEXTANTE σε Qgis 1.8

English: Logo graphic for the Quantum GIS free...
English: Logo graphic for the Quantum GIS free software. (Photo credit: Wikipedia)

Εφόσον έχουμε κατεβάσει και εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση του Qgis (1.8) θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βήματα για να ενεργοποιήσουμε ένα μεγάλο αριθμό πρόσθετων ή σεναρίων για τα ΓΣΠ και την τηλεπισκόπηση. Με την τελευταία έκδοση το Qgis προστέθηκε ένα πρόσθετο (plugin) με το οποίο ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό βιβλιοθηκών από άλλα ΓΣΠ  προγράμματα. Το συγκεκριμένο πρόσθετο έχει αναπτυχθεί από …. Και λέγετε Sextante, περισσότερες πληροφορείς για την δημιουργία της βιβλιοθήκης μπορεί να βρει κανείς στον ιστοχώρο του Sextante (http://www.sextantegis.com/).

Η βιβλιοθήκη Sextante όπως αναφέρει και ο δημιουργός του  «Ο κύριος στόχος της SEXTANTE είναι να παρέχει μια πλατφόρμα για την εύκολη εφαρμογή, την ανάπτυξη και τη χρήση της πλούσιας λειτουργικότητας γεω επεξεργασίας»

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόσθετο θα πρέπει να το εγκαταστήσουμε να το ενεργοποιήσουμε και να κάνουμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις.

Μεταφόρτωση και εγκατάσταση της βιβλιοθήκης

Πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε το Qgis και από το κύριο μενού να επιλέξουμε

Plugins –>Fetch Python Plugins.

Στην συνέχεια θα εμφανιστεί το παράθυρο εγκατάστασης των πρόσθετων (Plugins).  Στο φίλτρο (Filter) θα γράψουμε την λέξη SEXTANTE.Θα

105100
105100 (Photo credit: El Bibliomata)

μας εμφανίσει το πρόσθετο SEXTANTE, θα το επιλέξουμε και θα πατήσουμε εγκατάσταση (install). Για να εμφανιστεί το πρόσθετο θα πρέπει από το κύριο μενού να επιλέξουμε Analysis –>SEXTANTE toolbox.

Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες και όλες της βιβλιοθήκες του θα πρέπει να προβούμε στην εγκατάσταση κάποιων προγραμμάτων (SAGA). Ένα από τα προγράμματα που θα χρειαστεί να κάνουμε εγκατάσταση είναι το λογισμικό για ΓΣΠ SAGA (System for Automated Geoscientific Analyses).  Εφόσον εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα επανερχόμαστε στο Qgis και πηγαίνουμε στο κύριο μενού επιλέγουμε Analysis –> SEXTANTE options and configuration. Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε τις ρυθμίσεις του SAGA και το ενεργοποιούμε επιλέγοντας το κουτί επιλογής (1) στην συνέχεια είναι σημαντικό να δηλώσουμε την διαδρομή που έχει εγκατασταθεί το πρόγραμμα (2). Στο παράδειγμά μας έχω εγκαταστήσει το SAGA στον φάκελο SAGA-GIS στο Program files των Windows.

SEXTANTE

 

Με την εγκατάσταση του πρόσθετου το Qgis μπορεί να κάνει χρήση των εντολών και των σεναρίων του SAGA.

Πηγή:  SEXTANTE ιστότοπος

 

Enhanced by Zemanta
Please follow and like us: