Εγκατάσταση του Arcreader στο Ubuntu 12.10

Μετά από μια συζήτηση με έναν ανώνυμο φίλο, αποφάσισα να εγκαταστήσω τον ArcReader της ESRI σε Linux και συγκεκριμένα σε ubuntu 12.10. Στις απαιτήσεις συστήματος στην σελίδα της ESRI αναφέρει ότι είναι συμβατό με Linux Πλατφόρμες μόνο με RedHat και SUSE.  Ουσιαστικά είναι ένα πείραμα για να εντοπίσω τα προβλήματα και εάν υπάρχουν λύσεις στην περίπτωση του Ubuntu.

Για αρχή κατεβάζουμε την έκδοση για Linux από την σελίδα της ESRI Download. Για να κατεβάσουμε το πρόγραμμα πρέπει να έχουμε έναν λογαριασμό στην ESRI.

Με το που κατεβαίνει το αρχείο το αποσυμπιέζουμε με διπλό κλικ ή με τις παρακάτω εντολές:

Ctrl+Alt+T (Κονσόλα)

tar xvzf ArcReader101_linux.tar.gz

Στην συνέχεια από την γραμμή εντολών πηγαίνουμε στον φάκελο που έχουμε αποσυμπιέσει το αρχείο μας (φάκελος /ArcReader) και πληκτρολογούμε την παρακάτω εντολή για την εγκατάσταση

./Setup

Η εγκατάσταση θα αρχίσει επιλέγοντας το κουμπί Next. Αυτόματα θα αρχίσει ο έλεγχος του συστήματος για το εάν καλύπτει τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση του ArcReader.

Από εδώ και πέρα εμφανίζονται κάποια προβλήματα, πρώτον βγάζει το μήνυμα:

/usr/lib/libgfortran.so.3 was not found

Αλλά παρόλα αυτά μπορεί να συνεχίσει η εγκατάσταση.

64 bit Ubuntu

Ένα δεύτερο πρόβλημα κατά την διάρκεια της εγκατάστασης είναι ότι σε εγκατάσταση Ubuntu 64bit “ζητάει” την χρήση οδηγών για την GL 32bit και όχι των 64bit. Στην περίπτωση αυτήν δεν προχωράει εγκατάσταση και ακυρώνετε.

32 bit Ubuntu

Στην έκδοση των 32bit η εγκατάσταση ολοκληρώνετε κανονικά (εκτός των δυο προβλημάτων που προαναφέρθηκα).

Εφόσον έγινε η εγκατάσταση, για να ανοίξουμε το πρόγραμμα, ανοίγουμε την κονσόλα ctrl+Alt+T  και πηγαίνουμε στο φάκελο μας (/home/toOnomaSou) και βρίσκουμε τον φάκελο εγκατάστασης του ArcReader που είναι το /arcgis/arcreader10.1/ μέσα στον φάκελο είναι υπάρχει ένα αρχείο, το  arcreader το τρέχουμε από την κονσόλα με την εντολή ./arcreader και φυσιολογικά θα ανοίξει το πρόγραμμα.

Δημιουργία συντόμευσης

ΥΠΌ Διερεύνηση

 

 

Enhanced by Zemanta
Please follow and like us: